Mi történik Kínában? Az idei év rossz. Három millió étterem zárt be 2024-ben. Hetente kétszáz étterem csukódik be. Egy gazdasági válság köti le ezeket a vállalkozásokat. A vendéglátók nehezen küzdenek.
Beijing külvárosában egy régi raktárban An Dawei nézi a régi konyhai eszközöket. Ott állnak nagy hűtők, főzőlapok és kenyérsütők. Valaki újra használhatja ezeket. An így mondja: „Egy normális embernek éttermet nyitni szinte kudarc.” Ő használt gépeket ad el. Szavai nem bíztatóak. Tapasztalatai fárasztóak.
A covid utáni fellendülést remélték, de most más a helyzet. A vendéglátók kényszerpályára kerültek. Az emberek keveset költenek. Az éttermek keményen versenyeznek egymással. A kávé ára 9,9 jüan. A négyfős menü 99 jüan. Az árak nagyon alacsonyak. Nem a minőséget mutatják, hanem a túlélés harcát.
A pénzügyminiszterek arra ösztönzik az embereket, hogy többet vásároljanak. Sok vásárló már keveset költ. Februárban a fogyasztói infláció gyorsan csökkent. Ez aggodalmat kelt. Sokan félnek egy árleszorító spiráltól, ami rossz mindenki számára.
An látja, hogy a nagyvárosok – Peking, Sanghaj, Guangzhou – súlyos zárásokkal küzdenek. Minden hónapban 10-15% étterem csukódik be. Az ő csapata ürít raktárakat. Ezekben egykor finom ételt szolgáltak. Ma üresek a helyiségek. Csak székek, sütők és tároló egységek maradtak. Ez az éttermek és a vendéglátás rossz állapotát mutatja.
Sokan azt gondolják, hogy a vendégek mindig a legolcsóbb megoldást keresik. Ha egy bolt jobb áron ad hasonló terméket, a minőség már nem számít. Egy pékség vezetője panaszkodik. Ő ingatag és keveset fogyaszt. Ki nem tapasztalta ezt?
A kínai éttermek átlagos élete mindössze 500 nap. Pekingben ez még rövidebb. A nettó nyereség 88%-kal esett vissza 2024 elején. A középkategóriás éttermek nagy kockázattal küzdenek, mert nem spórolnak elég pénzt. A túl nagy árverseny is nyomaszt. A hatóságok próbálnak segíteni, de az árharc továbbra is jelen van.
A legjobb éttermek lassan bezárnak. A maradékak csökkentik a profitjukat, hogy fennmaradjanak. An így fejezi ki gondolatait: minél kisebb veszteséget termelnek, annál alacsonyabb lesz a minőség.
Ez a helyzet. Az élet nem könnyű, és a kínai éttermek a túlélésért adják a lelküket. Mi fog ezután történni? Idő majd eldönti.